Yürüyüş ve bisiklet yollarını kullanmanın yanı sıra göl etrafında atla da dolaşılabilir veya dileyenler balık tutabilir. Çadır kampı yapılabilir.
Abant Gölü yeraltında meydana gelen tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla oluşmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1328 m. yüzey genişliği 1.25 km² olup maksimum 18m. derinliktedir.
Tektonik kökenli göl Kuzey Anadolu fay hattında bulunmaktadır. Abant Gölü’nü dağlardan gelen kar suları ve bir iki küçük dere beslemektedir. Gölden dışarı taşan temiz ve doğal su Dirgene Çayı’dır. Abant Gölü çevresinde sıralanan dağların zirveleri tabiat parkının sınırlarını oluşturmaktadır.
Tabiat parkının en yüksek noktası 1794m. ile Erenler Tepesi iken en düşük noktası 1328m. ile Abant Gölü seviyesidir. Abant gölü kış aylarındaki hızlı hava soğumaları nedeni ile kıyıdan başlayarak tamamen donar. Abant gölü etrafında mükemmel yürüyüş yolları bulunmakta, yürüyüşseveler, yaz aylarında olduğy gibi kışın da kar üzerinde bu yollarda yürüyebilmektedir.
Ayrıca, çadır kampı yapılacak yerler de mevcuttur. Bisiklet yollarının yanı sıra göl etrafında atla da dolaşılabilir veya dileyenler balık tutabilir. (Fotoğraflar: Besim Güçtenkorkmaz)