RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

ADRASAN’DA GEZİ TEKNESİ İSTİLASI

Türkiye’nin en güzel sahil şeritlerinden birisi olan Adrasan sahilini liman olarak kullanan gezi tekneleri nedeniyle denize girecek alan neredeyse kalmadı

 

Türkiye’nin en güzel tatil beldelerinden birisi olan Adrasan koyu, gezi teknelerinin istilasına uğradı. Sahil şeridini liman olarak kullanan gezi tekneleri nedeniyle, bir buçuk kilometrelik dünya harikası sahil şeridinde denize girilecek alan neredeyse kalmadı.

Antalya’nın 5 yıldızlı otelleriyle çalışan yurt dışı bağlantılı seyahat acentaları, pandemi nedeniyle azalan yurtdışı müşteri talebini cazip hale getirebilmek için, otel paketine günübirlik Adrasan tekne turunu da dahil edince, Belek, Beldibi, Kiriş, Göynük gibi Antalya’nın tatil beldelerindeki büyük otellerde konaklayan turistler, tur şirketleri tarafından her gün otobüslerle Adrasan’a taşınmaya başlandı.

Adrasan’a sabah saatlerinden itibaren getirilmeye başlanan yüzlerce turist, saat 10.00’da hareket eden teknelerle Sulu Ada’ya götürülüyor ve akşamüzeri ise dönüş yolculuğu başlıyor.

Adrasan’ı mesken tutan yüzden fazla günübirlik gezi tekneleri, liman veya marina olmaması nedeniyle sahile yanaştıkları için, bölgede tatil yapmak isteyenlere denize girecek ve güneşlenecek alan neredeyse kalmıyor.

(Sahilin sağı tekne dolu, Benzin tankeri faaliyette)

Yaklaşık bir buçuk kilometrelik kumsalın yarısından fazlasını işgal eden tekneler nedeniyle, Adrasan otellerinde konaklayanlar, özellikle hafta sonlarında dar kumsala sıkışıp büyük kalabalıklar oluşuyor. Teknelerin olduğu sahil ise bomboş kalıyor. Tekne işgalini yaşayanlar ise, gördüklerine isyan edip, Türkiye’nin en bakir koyuna sahip Adrasan’a bir daha gelmemeye karar veriyor. Gezi teknelerinin bir bölümü, yoğun tur talebini karşılamak işin öğleden sonra ve gece de seferlerine devam edince eziyet daha da çekilmez bir hal alıyor.

(İnsanlara tekne araları kaldı)

Adrasan sahiline gelenler, teknelerin eksoz bölümlerinden çıkan mazot kokusunu soluyarak güneşlenmek zorunda kalırken, tekneler döndükten sonra da, onların sintinelerini çekmek için plaja çıkan vidanjörlerden gelen lağım kokusunu fazlasıyla hissediyorlar. Bu arada teknelerin biten mazotlarının da, yine kumsaldaki şezlongların yanına kadar gelebilen benzin tankerleri tarafından sağlanması da endişe ile izleniyor.

(Sahilin solu tekne dolu, Vidanjör faaliyette)

Gezi teknelerine olan talebin artması nedeniyle, önümüzdeki sene 20 teknenin daha tersanelerden getirilerek sefere sokulacak olması ise Adrasan sahilini ve bölge turizmini tamamen bitirecek gibi gözüküyor.

Gelişmeleri endişe ile izleyen Adrasan’lı otel ve restoran işletmecileri, otobüslerle gezi teknelerine taşınan yüzlerce turistten tek bir kuruş fayda sağlamadıklarını, sahilin büyük bölümünü kapatan tekneler nedeniyle denize girecek alan kalmadığını, kirliliğin arttığını ve bu nedenlerle, her geçen gün Adrasan otellerine olan ilginin azaldığını belirtiyorlar.

(Adrasan; 4 yıl önce böyleydi)

Adrasan’a gezi tekneleri için yapılması düşünülen marinaya, kendilerinin ve çevre örgütlerinin iki sene önce şiddetle karşı çıktığını belirten Adrasanlı otelciler, teknelerden başlarını alamadıkları için, şimdi geri adım atmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Adrasanlılar, sahili teknelerin işgalinden kurtarmak için şimdi tek çarenin, koyun bir köşesine marina yapılması olduğunu belirtiyorlar ve şöyle diyorlar:

 “İki sene önce Adrasan sahilini tamamen kurtarabileceğimizi düşünmüş ve marina yapılmasın, sahilimiz tamamen bize kalsın istemiştik. Ama geçen zaman içinde gördük ki, tekne istilası aldı başını gitti. Her gün yüzlerce otobüs ile buraya Antalya otellerinin müşterileri gelmeye devam ediyor. Marina yapılırsa, belki işler düzene girer. Tekneler marinada kalır ve sahil şeridi tekne, vidanjör, mazot tankeri istilasından kurtulmuş olur”

Tekne sahipleri ise, iki yıl önce marina yapılması için başlanan çalışmaların, çevreci örgütlerin imza kampanyası ile durdurulduğunu, kendilerinin de gelişmelerden rahatsız olduğunu ve Adrasan koyunun bir köşesine yapılacak marinanın tüm sorunları çözeceğini belirttiler.

 

1482 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam90
Toplam Ziyaret214254
Hava Durumu