Kademeli normalleşme ile birlikte, yıllara meydan okuyan, pek çok medeniyetlere yurtluk olan antik kentler, yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak. Uzun süreden beri ıssız kalan bu antik şehirlerimizi birlikte hatırlayalım istedim.
PERGE
Antalya'nın Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma döneminin izlerini taşıyan bir başyapıt.
TERMESSOS
Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde yer alan ve güçlü savunmasıyla Büyük İskender'in alamadığı şehir olarak tarihe adını yazdıran yer olarak biliniyor.
PATARA
Likyalılar döneminde kurulan Patara, Romalılar döneminde de önemli bir liman şehri oldu. Muhteşem bir plaja ev sahipliği de yapıyor.
MYRA
Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan antik kentte, Azız Nikolaos (Noel Baba) kilisesi de yer alıyor.
ANDRİAKE
Demre ilçesinde Çayağzı mevkisinde yer alan Andriake, Myra'nın Limanı ve civarındaki ticari yerleşim olarak biliniyor. Dünyanın ilk gümrük mevzuatı bu limandaki bir taş parçasına kazılarak yazıldı. Taş, yeni açılan Andriake müzesinde saklanıyor.
ASPENDOS
Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan Aspendos Antik Kenti’nin antik tiyatrosu, eşsiz güzelliği ile bugün bile kullanılır durumda.
XANTHOS
Fethiye’nin Kınık beldesinde, Xanthos Nehri (Eşen Çayı) kenarındaki ovaya hakim iki tepe üzerinde kurulu bu antik şehir, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alıyor.
PHASELİS/OLİMPOS
Antalya'nın Kemer ilçesi Tekirova beldesinde yer alan Milattan Önce 7'nci yüzyılda Likyalılar tarafından kurulan Phaselis Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis'in ticari liman hüviyetini vurgular nitelikteki özellikleri arasında yer alıyor.
KNİDOS
Ege ve Akdeniz'in birleştiği yerde Datça yarımadasının uç noktasındaki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik liman Kenti, yeniden ayağa kaldırıldı.
SAGALASSOS VE KİBYRA
Burdur'un Ağlasun ilçesinde "Aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yılına dayanan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Sagalassos antik kenti ile yine Burdur'un Gölhisar ilçesindeki "Gladyatörler şehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti de ziyaretçilerine görkemli bir görsel şölen sunuyor.
UZUNCABURÇ
Mersin'deki 2 bin 500 yıllık Uzuncaburç Antik Kenti, Metrelerce uzunlukta sütunları, tören kapısı, tarihi çeşme binasıyla, İzmir'deki Efes Antik Kenti'ni andırıyor. Mezitli ilçesindeki Soli-Pompeiopolis Antik Kenti ile Anamur ilçesindeki liman şehri Anemurium Antik Kenti, eşsiz güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
ANAVARZA
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Adana'daki Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait kültür izlerini taşıyor.
EFES
İzmir'in simge yapılarından Selçuk ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, Meryemana evi ile birlikte yılda ortalama 1 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.
SMYRNA AGORASI
İzmir'in kalabalık sayılan İkiçeşmelik Caddesindeki Mezarlıkbaşı mevkisinde yer alan Smyrna Agorası, Roma ve Osmanlı'dan günümüze uzanan tarihe tanıklık ediyor.
PERGAMON
UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ndeki Bergama’da yer Pergamon Antik Kenti'nde Roma imparatorları Traian ve Hadrianus için inşa edilen Traianus Tapınağı ve Helenistik Döneme ait 200 bin ciltlik kitap koleksiyonuna sahip ünlü Pergamon Kütüphanesi bulunuyor.
AFRODİSYAS
"Aşkın ve güzelliğin tanrıçası" olarak bilinen Afrodit'e adanmış kentler arasında en bilineni olan Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti, iyi korunmuş yapılarıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor.
PRİENE
Aydın'ın Söke ilçesinde yer alan ve "Anadolu'nun Pompeisi" olarak adlandırılan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Priene Antik Kenti, halen ayakta olan tapınakları, kütüphaneleri ve agoraları ile yaşamanı sürdürüyor.
SARDES
Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan, tarihi Milattan Önce 1200'lü yıllara dayalı Sardes, tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti olarak biliniyor.
LAODİKYA
Denizli'deki Laodikya Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. İçinde, İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin yer aldığı Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, 2003'ten bu yana yürütülüyor.
HİERAPOLİS
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, her yıl eşsiz güzellikteki travertenleri görmek ve şifa bulmak için gelenlerin yanı sıra bölgeyi çevreleyen Hierapolis Antik Kenti'nde Hristiyanlık açısından kutsal kabul edilen yapılarıyla inanç turizmine de ev sahipliği yapıyor.
TROYA
Homeros'un Milattan Önce 7. yüzyıla ait ünlü İIyada ve Odysseia destanlarında bahsedilen Çanakkale'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki dünyaca ünlü Troya (Truva) Antik Kenti, görenleri kendine hayran bırakıyor.
ASSOS
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Assos Antik Kenti, bir liman şehri olmasının yanı sıra dönemin bir öğretim merkezi olarak da ön planı çıkıyor.
ANİ HARABELERİ
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, "Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan Ani Ören Yerinden günümüze, surlar, cami, katedral, saray, kiliseler, manastırlar, hamam, köprü ve bir bölümü yıkılmış kapalı pasajdan oluşan yaklaşık 25 kadar önemli yapı ayakta kaldı.
AHLAT
Huri, Asur, Urartu, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Mervanoğulları egemenliklerini gören Bitlis'te Eski Ahlat Kenti, söz konusu medeniyetlerin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı izlerini de taşıyor.
HATTUŞAŞ/ALACAHÖYÜK
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititler'in kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği antik kentleri arasında yer alıyor.
NEMRUT DAĞI
Güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yerlerden biri olan Kommagene Krallığı'na ait 50 metre yüksekliğinde, 150 metre çapındaki tümülüs ve dev heykellerin bulunduğu 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
AİZANOİ
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, stadyum-tiyatro kompleksi ve dünyanın ilk borsalarından biri olan Macellum’u ile Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
GÖBEKLİTEPE
Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu Göbeklitepe’deki dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartı veya oyma olarak yer alıyor.
FİRİG VADİSİ
Ankara Polatlı yakınındaki Gordion (Yassıhöyük) şehrinde yer alan uygarlık merkezinde efsanevi Midas’ın kral mezarları ve uygarlık kalıntıları yer almaktadır.