RİZE YAYLALARI
Rize yaylalarını gezdum, gördum, sendagez diye yazdum.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Likya Yolu yürüyüşümü buradan okuyabilirsiniz.
BATI KARADENİZ'İ GÖRÜN
Batı Karadeniz'de Kelebeğin rüyasına yolculuk başlıyor.
Site Haritası
Takvim

DAĞCILAR BİLE ZOR ÇIKIYOR

Bilim insanları, bugün dağcıların bile tırmanmakta güçlük çektiği 2 bin yıllık Likya mezar yerlerine cenazelerin nasıl çıkartılıp bırakıldığını anlamakta hala güçlük çekiyor

Tatile giderken bir an önce kalacağımız otele ulaşmak için arabamızı hızla süreriz. Oysa bir tarih ve kültür yatağı olan ülkemizde, hem de yol üzerinde görülmesi gereken öylesine ilginç yerler var ki. Eğer biraz tarihe meraklıysanız, Fethiye’ye giderken, mutlaka Pınara’yı görün derim.



Görün ve hayretler içerisinde kalın. Koca bir dağ bundan 2 bin yıl önce nasıl oyulmuş? Bu dağda uzaktan bakınca kuş yuvası gibi gözüken yüzlerce mezar yeri nasıl açılmış? Ve ölenler, bugün dağcıların bile tırmanmakta güçlük çektiği bu mezar yerlerine nasıl çıkartılıp bırakılmış?

Çok uzaklardan bile görülen bu ilginç mezarları, ne yazık ki karayolundan arabanızla geçerken görüp fark etmeniz mümkün değil. Ama ana yoldan 5 kilometrelik bir sapışla, Fethiye ilçe merkezinden 45 km uzaklıktaki, Minare Köyü’nden gidilebilen Pınara Antik Kentine tamamı asfalt olan güzel bir yoldan ulaşabilirsiniz.

Yuvarlak bir tepeye kurulduğundan adını Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen ‘Pinale’ veya ‘Pinara’ kelimelerinden alan antik kent, Likya Uygarlığının üç oy hakkına sahip 38 şehrinden biriydi.  Geçirdiği büyük depremlerin ardından 8. yüzyıldan sonra önemini bütünüyle yitiren Pınara’da halen birçok kaya ve lahit mezarının yanı sıra hamam, tiyatro, agora ve odeon gibi görülmeye değer yapılar var.

Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Pınara’da bulunan bir yazıta göre, şehrin kontrolü Likyalılardan sonra bir süre sonra Büyük İskender’e, daha sonrasında Bergamalılara ve en sonunda Romalılara geçiyor. Büyük depremlerden sonra 800’lü yılarda tamamen terkediliyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Pınara’nın en ilginç yanı kuşgözü gibi kayalara oyulan mezarlar.  Şehir, mezarların hemen altındaki düzlükte yer alıyor. Yıkıntılar hala varlığını koruyor. Ama define avcılarının kazmaları bu tarihi eserin her geçen gün biraz daha yok olmasına neden oluyor. Antik kentin içerisindeki yapıların biraz ilerisinde çok iyi korunmuş oldukça büyük bir tiyatro yer alıyor.

796 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam102
Toplam Ziyaret214266
Hava Durumu