Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından bu yıl 7’ncisi, ‘Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi Antalya’nın Kundu Turizm Bölgesi’ndeki Condorde otelde gerçekleştirildi. Kongreye Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
AÇILIŞI AKTOB BAŞKANI ERKAN YAĞCI YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi sıfatıyla yapan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, Türkiye ve küresel turizme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2016 yılında yaşanan krizin ardından Türkiye turizminin 2017 ile birlikte yeniden büyüme evresine geçtiğini belirten Erkan Yağcı, ''Türkiye turizm tarihine bakıldığında, sektördeki hiçbir krizin 2 yıldan fazla sürmediği görülüyor. Açıklanan ziyaretçi verileri, Türkiye turizminin yeniden büyüme trendine girdiğini gösteriyor.'' dedi.
Yaşanan terör olayları ve siyasi gerginlikler sonrası Avrupa'da temkinli bir iyimserlik olduğunu kaydeden Yağcı, ''2016 krizi iyi analiz edilmelidir. Turizme verilen teşviklerin de ve desteklerin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi son derece önemli'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 2016 krizinin etkilerini atmaya başladığını ifade eden Kurtulmuş, ''Mücadele edersek, önümüzde sonuç alacağımız yıllar duruyor. Önümüzdeki yıllar hem Türkiye ekonomisi, hem de turizm için son derece önemli.'' dedi.
BAKAN KURTULMUŞ "DİPTEN ÇIKTIK"
Turizm ve Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş, “turizm dünyada 7.6 trilyon dolarlık büyük bir pasta ve 392 milyona istihdam sağlıyor.' diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
"Diğer sektörlerle kıyaslandığında, turizmin ekonomiye katkısının artarak süreceğine görüyoruz. Bu nedenle turizmde yeterince pay almamız gerekiyor. Türkiye'nin en büyük zenginliği, doğası, tarihi, kültürü ve mutfağıdır. Bu coğrafya büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafya. Türkiye coğrafi konumu itibariyle dünyanın çok sayıda ülkesine çok yakın. 2016'da dibe vuran Türk turizminde, 2017'nin 10 aylık rakamları dipten çıktığımızı gösteriyor. İlk 10 ayda 29 milyon turist geldi. Bu bizim için büyük bir başarı. Turizm gelirlerinde de 20 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştık. Bu yıl 34.5 milyon turist ve 26 milyar dolar turizm gelirine ulaşacağız. Şüphesiz, başarıyı sadece sayıyla elde etmeyeceğiz. Şu anda 664 dolar olan turist başına harcamayı, 1000 dolara çıkartma hedefimiz var.
2018 TROYA YILI
Bundan sonra her yıl Türkiye'nin bir değerini öne çıkararak tanıtım yapacağız. Örnek olarak 2018 Troya Yılı. Turizm fuarlarında Troya'nın tanıtılması, bu markanın daha fazla bilinmesine katkı sağlayacaktır.
2018 yılı Çin'de Türkiye yılı. Çin pazarını zorlamak için tüm gücümüzde bu ülkede var olacağız ve çok sayıda Çin şehrinde etkinlikler düzenleyeceğiz.
TÜREL, "RUSYA PAZARINI GERİ KAZANDIK"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise yaptığı konuşmada yaşanan büyük krizden sonra bu kadar kısa sürede toparlanılmasının büyük başarı olduğunu belirterek, "Bu toparlanmada tüm bileşenlerin büyük payı var" dedi. Türel, "Rusya ve Avrupa halkına karşı iyi niyet duygularımızı en gerilimli günlerde muhafaza ettik. Bugün itibariyle Rusya pazarını tamamen geri kazandık diyebilirim. İran ve İsrail gibi pazarlarda da güzel gelişmeler yaşanıyor. Avrupa'da da 2018 yılında ciddi toparlanma olacağına dair veriler geliyor. 2018'de özellikle Almanya pazarı ve Benelüks ülkeleri ile ilgili oldukça umutluyum. Turizmde aslında yolun başındayız. Antalya turizmini deniz turizminden ibaret bırakmayacağız. Antalya hala keşfedilmemiş pek çok değere sahip. Bunların üzerinde çalışıp ürün konseptlerini geliştirmemiz gerekiyor. şeklinde konuştu.
HAKAN ATEŞ, "TURİZM, TÜRKİYE'NİN PETROLÜDÜR"
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'nin doğal kaynak fakiri olduğu için cari açık probleminin bulunduğunu belirterek, "Bunun panzehri, Türkiye'nin petrolü olan turizmdir. Bugün İspanya'ya kaçırdığımız 79 milyon turist yine aynı harcamalarla bugün bize gelse cari açığımız olmayacaktı.” dedi. Turizmin stratejik sektör olarak ilan edilmesinin önemine işaret eden Ateş, "Bunun yanı sıra gemicilik ve tarımın da stratejik sektörlerin arasına ilave edilmesi gerekir” diye konuştu.
TÜROFED BAŞKANI AYIK, "TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMLARIN YÜZDE 64'Ü TURİZM ÜZERİNE