TÜRKİYE'DE RAFTİNG
Çoğu kimse, Türkiye’de bir yıl içinde 700 binden fazla kişinin rafting yaptığını bilmez. Çünkü, özellikle yaz aylarının favori sporlarından birisi olan rafting’i yapanların çoğu ülkemizi gezmeye gelen yabancılardır. Bizlerin ise çok az bildiği, bilsek bile denemeye cesaret edemediği rafting, ülkemizin önemli döviz girdilerinden birisini oluşturan gizli kalmış bir spor dalıdır.
Turizm anlamında Türkiye’nin iki önemli rafting merkezi vardır. Bunlardan birincisi Antalya Köprülü Konyon, diğeri ise Dalaman çayıdır.
KÖPRÜLÜ KANYON
Köprülü kanyon, Türkiye’nin en enteresan akarsularından birisidir. Toros Dağlarında eriyen kar, yer altı dehlizlerinden geçerek, Denize
Antalya’daki acentalar, yılda yaklaşık 500 bin kişinin Köprülü Konyon’da rafting yaptığını belirtiyorlar. Köprü kanyonun rafting zorluğu 2 ve 3 olarak anılmaktadır. En zorlu parkurların değerlendirme notu ise 5’tir. Yani köprülü kanyon, özellikle ilk kez rafting yapanlar için, mükemmel bir akıntı oluşturmaktadır. Ancak, su Toros dağlarından geldiği ve kar suyundan oluştuğu için çok soğuktur. Rafting botundan suya düşenler, yaz aylarında bile donarak sudan alınmalarını bekler.
İkinci önemli merkez olan Dalaman çayı ise Marmaris ve Fethiye arasında yer alır. Toplam uzunluğu 229 kilometredir. Batı Toroslar'ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen çay, dar ve derin bir vadi içinde akarak, Ortaca'nın
DALAMAN
Berrak bir görüntüsü olan çay her zaman ılık ve turkuaz mavisi rengindedir. Dalaman Çayı'nda 12 ay boyunca rafting yapılabilir. Konaklamak için yakındaki Akköprü köyündeki pansiyonlardan faydalanılabilir.
Rafting noktalarına Marmaris, Dalyan, Fethiye, Turunç yörelerinden ve Dalaman havaalanından ulaşılabilir. Yıl boyu rafting yapılabilen Dalaman çayının su seviyesi, özellikle eylül ve ekim aylarında yükselir.
Küçük şelaleler yaparak akan su yer yer geçitler arasında devam eder. Bu geçitler Akköprü köyü üzerinde nehri iki bölüme ayırmaktadır. Üst bölümün zorluk derecesi 5'dir. Alt bölüm 3-4 zorluk derecesindedir. Daha ileride Akköprü'ye gelindiğinde su akış hızı azalır, zorluk derecesi 3'e iner. Yılda yaklaşık 200 bin kişi Dalaman’da rafting yapar.
Türkiye bir rafting cennetidir. Köprülü Kanyon ve Dalaman çayı gibi rafting parkurları, dünyanın en gözde rafting alanlarını oluşturmaktadır. Bu alanların dışında Rize’de Fırtına deresinde, Enzincan’da, Sakarya Nehrinin bir kolu olan Melen çayı üzerinde, Denizli’de Menderes nehrinin başlangıç noktalarında rafting yapılabilecek akıntılar mevcuttur.
RAFTİNG NASIL YAPILIR?
Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Herkes rafting yapabilir. Ancak belirli kurallara uymak kaydıyla.
Antalya Köprülü Kanyon ve Dalaman’da çayında rafting yapmak isteyenler için, bölgedeki otellerden, rafting alanlarına gidiş sağlanmaktadır. Büyük rafting acentaları, rafting turuna katılmak isteyen turistleri, sabahları otobüslerle rafting alanına taşımakta, kahvaltı ve öğle yemeği vermekte, akşam çayından sonra yine otobüslerle kaldıkları otellere göndermektedir.
Rafting yapmak için seçilecek acenta önemlidir. Çünkü, sonuçta zorlu bir yolculuk ve tehlikeli sayılabilecek bir aktivite sizi beklemektedir. Tam gün kişi başı rafting ücretleri, acentalara göre 20 ile 50 euro arasında değişmektedir.
Bazı acentaların, ehliyetsiz bot rehberleri kullandıkları ve rafting botundaki yolculara kask vermek istemedikleri bilinmektedir. Kask takmadan, ehliyetsiz bir bot rehberi ile bu sporu yapmak, istenmeyen sonuçları da beraberinde getirebilir.
Rafting botları 8 veya 10 kişiliktir. Botun çevresini dışarıdan dolaşan bir kurtarma ipi mutlaka olmaladır. Çünkü suya düşen kişi, bu ip olmadan bota tutunamaz ve suda sürüklenerek kayalara çarpabilir. Bot rehberi mutlaka ehliyetli olmalıdır. Çünkü, botun yönünü, rehber belirler. Rafting Federasyonu tarafından, bot rehberlerine kurslar düzenlenmekte ve bu kursları başarı ile bitirenlere, rehber ehliyeti verilmektedir. Her rehber bu ehliyeti almak zorundadır.
Rafting ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan bir spor dalıdır. Her ne kadar yılda 700 binin üzerinde rafting yapan da olsa, ilk yönetiminde yer aldığım Rafting Federasyonu birkaç yıl önce kurulmuştur. Rafting Milli takımımız, rafting acentalarının birbirleri ile yaptığı yarışmalar sonunda, bu acentaların tur rehberleri arasından belirlenmektedir.
İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONLARI
İçinde bulunduğum, başkanlığını ise Perviz Aran'ın yaptığı ilk rafting federasyonu tarafından düzenlenen ilk Türkiye Rafting Şampiyonaları, Antalya Köprülü Kanyon, Artvin Çoruh, Sakarya Melen Çayı ve Denizli Bekilli çayında başarıyla yapıldı.